An authentic corps de ferme in excellent condition dating back 200 years.

Reference: 5051

Farmhouse/Smallholding €199000
3 0 0 0 sq m La Fouillade Toulouse Blagnac, 1 hour 36 minutes, 121km, Brive-Souillac, 1 hour 55 minutes, 142km.

Situated in a quiet valley just 10 minutes from the village of La Fouillade which offers  schools, 2 doctor’s surgeries, shops, bars, cafes and a large Intermarche supermarket, this corpse de ferme is largely in its original state with many fine features. The property consists of the farmhouse, a porcherie, large barn and a large partially open fronted barn.  The large stone courtyard remains untouched. The property comes with just over 8000m2 of pasture.

The medieval village of Najac, listed as one of France’s most beautiful villages, is only 20 minutes away by car and Cordes-sur-Ciel, the magical hilltop village voted by the French in 2014 as their favourite village, is 35 minutes to the south.  Toulouse Blagnac airport is just over an hour and a half’s drive.

 

The corps de ferme is accessed through a pair of wrought iron gates.  Forming a perfect courtyard are the porcherie, the house, the part open barn and, finally, the traditional aveyonnais slate and stone barn. The buildings are constructed from local stone, mainly granite. Roofs are a mix of lauze and slate with some parts reroofed using corrugated metal. Electricity is connected, but in need of revision, and mains water is available close by.

The House.

The ground floor comprises 2 large caves or cellars. Cave 1,the cave directly beneath the main part of the house, is vaulted stone and measures 5.5m x 4.3 with door to bread oven and a door to the rear.

Cave 2, 13.6m x 4.8m, compressed earth floor, with a door leading into a small vaulted cave.

The third ground floor area has been used as a storage area / garage, 5.9m x 4.1m.

Access to the house is via a set of wide stone steps leading up to a terrace area with a stone floor. An original arched oak door leads into:

Living Room, 8m x 5m, beamed ceiling, wood floor. To one side is a large open cantou fireplace where the family meals would have been produced. To the rear is an original souillarde, which was the original kitchen. The main feature is the tone sink with stone shelves running the length of the walls to each side. Entrance to the souillarde is through a stone archway. From the living room there are doors leading into a salon, a smaller room and a large double aspect room.

Salon, 5.4m x 5m, original wood floor, painted beamed ceiling, windows to the rear and overlooking the courtyard. On the facing wall is a splendid chimney breast with original wooden fireplace surround and full height cupboards to either side.

Room, 4.3m x 2.2m, original wood floor, fireplace, window to the rear.

Large double aspect room, 5.8m x 5m, non-original timber floor, wood panelled ceiling, windows to front and rear and door to stairs to the loft space and a door to a large room.

Large room, 5.6m x 4.8m, non-original floor, boarded ceiling, corner fireplace (later addition0 and door onto the front terrace.

The Loft. The loft extends the full length and width of the house and is accessed by an internal cupboard staircase. Multiple possibilities.

The Porcherie, 14.5m x 6m, over two levels. The ground floor has the original holding area for the pigs with a separate room which now is a workshop area with sink. The curved wall of the bread oven forms the far wall of the porcherie.  The upper level of the Porcherie is reached via an external stone staircase, located to the outside of the courtyard gates.

Barn 1, part open, part enclosed.

Part open, 11.6m x 6.6m, compressed earth floor, part open on the ground and upper floor to facilitate the loading and unloading of hay for the livestock.  A wooden internal staircase links the two floors.

Part closed, 8m x 6.3m, compressed earth floor.

To the rear of this barn has been constructed a modern open fronted barn storing hay.

The classic aveyronnais Barn, 18m x 6.6m over two levels. The upper level has a very good wood floor amd beautiful timbers supporting the slate roof. It is accessed from the front by a pair of large arched wooden doors.  The lower area is accessed from a wide door at the side and is where the cattle were kept.

Access to the main part of the land is between the far end of the two barns.