A beautiful barn conversion with gite, heated pool and land. Quiet location.

Reference: 4739

See video Prestige €399000
4 1 1 0 sq m Privesac

The Barn

The barn is constructed from local stone with a slate roof. The majority of windows and doors are double glazed panels set into iron frames. The property comes with high levels of insulation. Heating to the upper ground floor is by a very large custom made wood burning stove. The bedrooms and gite to the lower ground floor are heated by electric radiators.

A gated courtyard leads onto a courtyard flanked on two sides by the barn and the third side by the stone wall of the workshop. A wide panel of glass and iron framework with inset doors leads into the entrance foyer.

Upper ground Floor.

Entrance Foyer, 5.2m x 4.9m, tiled floor, double height into the roof space. To the left are a door into the boiler room housing the Chappee oil fired boiler, and a door into the Cloakroom with W.c. and wall hung wash basin. The wall opposite the entrance has a full width storage area hidden by sliding doors.Above the storage area and extending above the boiler room and cloakroom is a gallery currently used as an indoor gym with sauna accessed by an iron staircase. Along the gallery is a range of sports equipment (available by separate negotiation).

To the right of the Entrance Foyer are wide steps leading up into the main living area containing kitchen and dining area, and salon.

The Living Area, one large, light and airy double height room of 104m2, informally divided into two zones. The whole of this level benefits from underfloor heating. The cathedral style roof has been totally rebuilt and presents an amazing display of exposed timber work running the length of the Living Area.

Kitchen, 6.5m x 4.8m, an expansive glazed opening onto the terrace is at the far end of the kitchen.  Fully fitted kitchen with built in oven, integrated dishwasher and a long central island unit with inset sink and ceramic hob. Adjoining the kitchen is a dining area.

The rest of this room is given over to a salon / lounge area with the circular wood burning stove being the focal point.  The room is triple aspect and overlooks the courtyard to the entrance. Against the far wall of this room, a wooden staircase leads down to the Bedrooms and studio.

An iron and wood staircase leads up to the mezzanine bedroom/office which extends the length of the kitchen. The far wall of the mezzanine is one large window overlooking the land and the pool.

Lower ground floor.

A long corridor, 14.5m x 0.9m, runs almost the length of the ground floor with doors to the right leading into the bedrooms, the bathroom and the W.c..  At the far end is the door into the studio. The corridor has two radiators and two ceiling height windows.

Bathroom, 3.5m x 2.3m, wood effect flooring, floor to ceiling cupboard, wall hung double sink with legs, bath with shower mixer and electric towel rail.

Bedroom 1, 3.5m x 3.2m, beamed ceiling, electric radiator, wood effect flooring and door to the  outside.

Bedroom 2, 3.8m x 3.5m, wood effect flooring, beamed ceiling, electric radiator.

Bedroom 3, 3.7m x 4.1m into wardrobe space, beamed ceiling, electric radiator, door to the outside.

W.C.

Studio. 4.9m x 4.7m., shower area with discreet walk in shower, washbasin and separate enclose W.c. Corner kitchen with stainless steel sink, two ring electric hob and under counter refrigerator. Large glazed door opening out onto a private walled courtyard.

Exterior.

The property has vehicular access to both the upper ground floor level of the barn and to the lower level through a second set of gates.

To the rear of the barn is a large terrace area with a large suspended fabric awning.

A well is located to the front of the property.

The swimming pool is at a discreet distance from the house and measures 12m x 4m. it is heated by a heat exchange system.

At the far end of the land, amongst the trees, has been constructed a tree house (a single room) at about 4m from the ground.

On the lower ground floor level, to the side of the barn, there is a timber , brick and tile garage and carport.

At the entrance to the Barn, but just to the outside of the enclosure, is a small stone workshop.

 

 

 

Video