Tarn. An imposing, 5 bedroom corps de ferme with enclosed couryard and pool.

Reference: 4692

See video Prestige €870000
5 2 2 0 sq m St Christophe

The House.

The house has been totally renovated and offers a well-balanced mixture of old and new. New electrics, plumbing, central heating, double glazing and very high levels of insulation have all been installed.

The ground floor comprises, a modern kitchen/diner with mezzanine seating area, office, dining room, sitting room, library and a bedroom with en-suite facilities. An additional 3 bedrooms and three bathrooms, including a luxury family bathroom, are found on the first floor with access to two immaculately presented loft areas with ample headroom.  

Entrance hall, 5.5m x 2.5m, original chestnut flooring, stone walls, original staircase to first floor, with under stairs storage area. At the far end of the hall, double doors open onto a small balcony with steps down into the garden.  The entrance hall divides the ground floor of the house into 2 parts.

To the left of the entrance :

Formal dining room, 7.8m x 5.4m, beamed ceiling with hand painted decorative designs between, original chestnut flooring, and two large windows overlooking the open countryside and garden. An archway leads through to a corridor with:

Office, 3.4m. max x 3m,beamed ceiling, oak floor, reversible air-conditioning.

Utility room, 3.4m x 1.8m, plumbing for washing machine, porcelain butler sink, tiled worktops. Space for American style fridge freezer.

Kitchen/diner, 8.3m x 5m, fronting onto the courtyard with possible access through large glazed, arched openings. The room is double height and includes a stylish mezzanine seating area positioned over the kitchen area and accessed via a spiral staircase. The ceiling is beamed and one wall is exposed stone work. The floor is tiled in close fitting travertine stone. Equipment includes two, side by side built in single multifunction ovens, microwave, two four ring gas hobs, and fitted base and wall units. The dining area has a high output wood burning stove, and a large, antique built-in wall cupboard currently used for a slim-line flat screen tv.

To the right of the entrance:

Drawing room, 7.8m x 5.4m, chestnut floor, exposed stone wall, beamed ceiling, imposing stone fireplace. Two windows looking ou over the garden and open countryside. . Door to Cloakroom, 4.8m x 2.9m, with private W.C. and washbasin. Door to the courtyard and covered area containing a functioning well.

The Library/TV room, 5.4m x 5m, 19th century fireplace, built-in bookshelves on two walls. Door into inner hall with doors to Guest suite:

Guest bedroom, 4.9m x 4.9m, double height ceiling, double aspect and a door to courtyard.

Shower room, 5.2m x 2.7m, with W.C., two wash basins with wooden vanity units, heated towel ladder and a walk-in shower. French doors opening onto the courtyard.

First floor.

The stair well is 5.4m x 2.5m. The stairs lead up to a landing corridor accessing to the left bedrooms 2,3 and 4, and Family bathroom, and to the right, Bedroom 1, in the form of a Master suite.

The Master suite, made up of Bedroom, bathroom and dressing room.

Bedroom 1, 5.5m x 4m, chestnut floor, painted beams, and double aspect. Door with steps down into dressing room, 4.9m x 5.2m, built-in wardrobes to two rooms.  Bathroom, 4.1m x 4m, marble floor, with a large, walk-in shower, roll top bath, wall hung w.c., and two wash basins in a marble topped unit.

Bedroom 2, 5.5m x 5.1m, double aspect, fireplace, oak floor, en-suite shower room with pedestal wash basin, shower cubicle, w.c., and heated towel ladder.

Bedroom 3, 4m x 3.9m, and Bedroom 4, 4m x 4m.  Both share a Family bathroom, 4.7m x 3.1m, with bath, W.C., walk in shower, a wooden base unit with two wash basins, and a heated towel ladder.

Second floor.

A large, clean, dry, insulated roof space with timber floors divided into two areas by the staircase.

To the Left are two separate areas, one of 8m x 5.4m and the second, 5.1m x 5.4m.

To the Right is an area of 8.2m x 5.4m.

Lower ground floor.

Below th house are caves totalling 173m2.

Exterior.

The Courtyard.  The courtyard is gravelled and partially landscaped with a pond.

The barn, 22m x 7m, over two levels, the lower accessed from the courtyard, the upper accessed through arched doorway from outside the courtyard.

Open barn, 12.4m x 5.1m, two wide arched openings.

Store, 5.1m x 3m over two levels.

Workshop, 6.1m x 5m, concrete floor, double height with work and storage areas. Electricity.

The Pigeonnier, 5.1m x 4.1m, above the entrance to the courtyard.

To the left of the entrance is a Garden store/boiler room, 7m x .5m, the oil central heatin boiler and oil store is located here.

The Garden/land, 1.3 hectares including courtyard, house, outbuildings, parking area and pool. A gated entrance leads down to a very large gravelled parking area with a wide covered barn serving as a covered parking area. A pathway leads from the parking area to the main entrance into the courtyard, under the pigeonnier.

Below the parking area, and discreetly positioned is the 11m x 5m swimming pool with salt treatment facility. The pool house, 3.1m x 3m, tiled floor, hand basin, in unit, and W.C.  Plumbing for shower.

The garden is mainly laid to lawn with some trees and shrubs.

Video